PROBLEMI S MIOMIMA

miomi alternativna medicinaČesto mi se obraćaju pacijentice s dijagnos-ticiranim miomima. Nažalost razlog nastanka te bolesti često im je nepoznat, pa sam odlučila ukratko objasniti:
Miomi su dobroćudne izrasline iz glatkog mišićnog tkiva maternice. Često se javljaju kod 40 do 50-godišnjih žena, ali u zadnje vrijeme ova bolest se pomladila i javlja se već kod 20-30- godišnjih pacijentica. Rastu na različitim dijelovima, mjestima maternice. Tako ih razli¬kujemo kao miomi na mišićnoj stijenki mater¬nice, ispod serozne površine koja prekriva ma¬ternicu, miom koji raste unutar materničke sti- jenke i miom koji raste ispod sluznice mater¬nice. Moramo spomenuti i miome na peteljci, koji su pričvršćeni za maternicu. Činjenica je da se javljaju u reprodukcijskom razdoblju žene.
Pojava mioma u vezi je sa hormonalnim poremećajem organizma. Danas se može pris¬tupiti liječenju po medikamentnoj hormonal- noj terapiji lijekovima koji djeluju oprečno ženskim spolnim hormonima estrogenima i koji zaustavljanjem funkcije jajnika na umjetni način premještaju ženu u postmenopauzu. Padom razine estrogena, smanjuje se protok krvi kroz maternicu i prehrana mioma.

Na taj način izaziva se smanjenje skvrčavanja mioma. Terapija traje 3-6 mjeseci. Nažalost prekidom hormonalne terapije u više slučajeva vraća se rast izrasline. Tijekom trudnoće s obzirom na visoku razinu estrogena postojeći miomi mogu ubrzano rasti.Tako može nastupiti spon¬tani pobačaj pa i neplodnost. U menopauzi zbog oslabljene funkcije jajnika i smanjene produkcije hormona u više slučajeva miom se povlači.
Kada se uprkos medikamentoznoj terapiji ustanovljava daljnji rast mioma, najbolje je op-erativno rješenje koje najčešće obuhvaća odstranjivanje maternice. Rjeđe u nekim slučajevima otklanja se samo miom.
Alternativna medicina nudi rješenje pomoću stimulacije refleksnih zona. Na taj se način djeluje na hormonalne žlijezde koje su odgovorne za hormonalno stanje organizma. To dovodi do promjene ne samo u spolnim nego i u drugim hormonalnim organima kao što su: hipofiza, nadbubrežna žlijezda, štitnjača, jer je u organizmu sve povezano i poremećaj u jednom organu dovodi do poremećaja drugog organa, kao i ozdravljenje koje se lančano događa. Regulacijom hormon- alnog stanja organizma dobivamo stagnaciju rasta izraslina, pa i mogući potpuni nestanak. Budući da su miomi "estrogen ovisni" tumori, sve što mijenja razinu estrogena može utjecati na rast mioma. Zato prehrana bogata mastima i siromašna biljnim vlaknima nije dobra. Sav¬jetuje se isključiti rafinirane šećere, proizvode od bijelog brašna i mesa. Pretpostavlja se da uporaba hormona rasta kod životinja, antibio¬tika, pesticida koje životinje dobivaju sa hranom, može interferirati s metabolizmom čovjeka u crijevima (utjecaj na crijevnu floru i upliv u enterohepatičku recirkulaciju estro¬gena).
"Imam 30 godina. Oko moje 20. godine sam imala jedan abortus koji je producirao men¬strualni poremećaj. Uslijedila je hormonalna terapija, koja mi je na neko vrijeme održavala dobro stanje, ali počela sam imati probleme s viškom kilograma, pojavom ubrzanog rada srca, znojenjem, lošim spavanjem. Ustanovili su prisutnost mioma u maternici. Za par mjese¬ci bilo je već 5 cm. Uslijedila su dva prekida trudnoće. Više nisam mogla uopće zatrudniti. Rekli su da i ne pokušavam, jer je opasno u mom stanju.
U međuvremenu se izraslina povećala, osjećala sam pritisak na mjehur, što mi je iza¬zivalo Često mokrenje. Bili su prisutni bolovi i loši osjećaji u donjem dijelu trbuha. Menstru- acija se pojačala s obilnim krvarenjima. Moj ginekolog više nije govorio o mogućoj trudnoći nego o odstranjivanju maternice.

Bože, ali samo mi je 30 godina. Za mene je to bila životna tragedija. Tako sam počela tražiti izlaze. Došla sam u ordinaciju alternativne medicine. Jesam li se nadala? Ni sama ne znam. Samo sam imala misao da se ne smijem pre¬pustiti, predati se. Moram tražiti izlaz koji će me odvesti na dobar put. Ako bih imala i malenu promjenu, to bi mi bio znak da sam na dobrom putu. Iza prvih tretmana bila sam jako umorna. Izbacila sam puno tekućine. Gospođa Larisa objasnila je da stimulacijom endokrine zone postižemo izbacivanje viška tekućine. Čudan osjećaj me prožimao u donjem trbuhu, poput laganih pritisaka, ali više nisam osjećala nadražaj za mokrenje. Prestali su mi valunzi i stvarno sam osjećala da se nešto mijenja u mom tijelu. Menstruacije su postale normal¬nije. Iza dva mjeseca išla sam na kontrolu ¡ob¬radovala me vijest da se miom od 8 cm sman¬jio na 3 cm.To da! Larisa je rekla da pričekam s trudnoćom, jer organizam treba odmor. Iza toga mogu pokušati jer sam još relativno mlada. To znači da neću samo svoju maternicu spasiti nego i san o prinovi neće ostati nemoguć, nego možda lijepa stvarnost. Hoću li vjerovati i ubuduće u alternativno liječenje? Naravno, jer sam sigurna u uspjeh. Za dva mjeseca postigli smo ono što je dvije godine bilo nemoguće. Ako se miom smanjio sa 8 na 3 cm, onda imam lijepu nadu da će i ovih 3 cm nestati. Svima savjetujem da ne sjede doma s neriješenim zdravstvenim problemom, jer nitko neće donijeti rješenje nama na pladnju. Ako nema na jednom mjestu poboljšanja, tražimo ga drugdje. Život čuva za nas i čeka s puno rješenja, ali za to treba i učiniti nešto.

Sretna i zahvalna Riječanka.